Over smaakmakers en pompZoensoep
De winterstop is begonnen en terwijl de kastanjes vallen, maak ik de balans op van de afgelopen zomer in Toscane. Er schieten herinneringen door mijn hoofd van zonnige dagen dat schrijvers in de schaduw van diezelfde bomen schrijfmeters maken. Ik denk met veel plezier terug aan alle mensen die zijn komen logeren op de berg. Aan de nieuwe gezichten en de mensen die de slingerweg goed kennen en terugkomen omdat het hen er kennelijk bevalt. Want hier vinden zij de rust om flink op te schieten met hun verhaal door in een soort bubbel te schrijven.
Andere groepen mediteerden in de kapel maar ook bij volle maan tussen de everzwijnen. En ik zag mensen ontspannen en genieten van het eten, de plek en elkaar. Er vonden bijzondere ontmoetingen plaats die tot vriendschappen leidden –en dan heb ik het niet over die everzwijnen, maar over groepen zoals de Fools die zich zo zijn gaan noemen omdat het huis de Pippi Langkous in je wakker maakt. En de verteller. En de ziener.
Eindelijk heb ik de tijd om de complimenten te oogsten en die op te potten voor de momenten dat ik ze weer wil proeven. En ik heb tijd om de verbeterpunten te gebruiken als ingrediënt voor toekomstige cursussen en themavakanties. Onder het programma van 2018 brandt al een vuurtje en er borrelt iets moois. Want een nieuw zomerprogramma maken is net als pompoensoep koken. Telkens als je het bekende recept klaarmaakt, loop je de ingrediënten na op wat je zou kunnen weglaten of toevoegen. En als je denkt dat de ingrediënten de smaakmakers zijn, dan help ik je uit de droom. Want de soep van de één smaakt niet hetzelfde als de soep van de ander, toch? Terwijl er in pompoensoep niet veel anders zit dan pompoen en water. Dus de smaakmaker is degene die met liefde snijdt, bakt en vol trots zijn gerecht serveert.
Zo werkt het ook met het invullen van de zomerweken. Samen met de docenten wordt gekeken of het programma scherp van smaak is of juist een beetje zoeter kan. De docent is als het ware de smaakmaker, want hij of zij gebruikt ingrediënten als kennis, passie en liefde voor het vak.
Voor aankomende zomer ben ik op zoek naar nieuwe smaakmakers die vernieuwende activiteiten brengen op de berg. En tot die tijd blijven we schaven aan de recepten en voorproeven.
“Ik doe altijd een kusje in de pan en dat proef je’, zei een deelneemster aan een schrijfvakantie terwijl wij samen genoten van het heerlijke eten van mevrouw Morena. Dus werp ik straks een handkus in de soep met plannen en roer het nog eens goed door voordat ik het opdien. Dat zal na de herfst zijn als de agenda 2018 klaar is met een verrukkelijk en verleidelijk lekker programma.
PompZoensoep met kastanjes (voor 4-5 koppen soep)
Een pompoen van 1 kg, een fikse aardappel, 200 gram gekookte en schoongemaakte kastanjes, een prei, een grote winterpeen, groentebouillon of water, olijfolie en een liefdevolle zoen.
Schil de aardappel en maak de peen en de pompoen schoon (sommigen schillen hem, anderen niet, maar haal sowieso de pitten eruit). Hak alle drie in blokjes en doe ze in een pan. Maak de prei schoon en hak deze in grove stronken en voeg deze aan de pan toe. Doe als laatste de kastanjes erbij en bedek de groenten met de bouillon. Je kunt de bouillon ook door water vervangen, maar vergeet dan niet wat zout toe te voegen. Doe een deksel op de pan en laat de soep in 30-40 minuten gaar worden waarna je de groenten met een staafmixer tot een egaal gerecht maakt. Als laatste gaat er een klein beetje olijfolie over vergeet de zoen niet!. Wil je ergens op bijten? Voeg dan zonnebloempitten of croutons toe.
Buon appetito!